1
Tooted

Kas te  

teadsite?

Röstitud kohvioad - Tumedam röst sisaldab vähem kofeiini

Tumedam röst sisaldab vähem kofeiini

 

Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.

Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Kohvi on enam kui 50 liiki

Enam kui 50 kohviliiki

 

Ehkki kohvi on enam kui 50 liiki, kasutatakse neist vaid kahte - Arabicat ja Robustat - kommertslikus kohvitootmises. Arabica on kõige populaarsem. 70% inimestest eelistab seda Robustale.

Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Ehkki kohvi on enam kui 50 liiki, kasutatakse neist vaid kahte - Arabicat ja Robustat - kommertslikus kohvitootmises. Arabica on kõige populaarsem. 70% inimestest eelistab seda Robustale.
Ehkki kohvi on enam kui 50 liiki, kasutatakse neist vaid kahte - Arabicat ja Robustat - kommertslikus kohvitootmises. Arabica on kõige populaarsem. 70% inimestest eelistab seda Robustale.
Kohvitaime marjad

Kohvi saadakse marjast

 

Kohvioad on tegelikult kohvitaime marjade sees olevad seemned.

Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Kohvi avastasid kitsed

Kohvi avastasid kitsed

 

Aafrika legendi järgi nägi üks 9. sajandil Etioopias elanud Kaldi nimeline kitsekarjus, kuidas ta kitsed pärast kohvitaime marjade näksimist "tantsisid".

Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Ka auto võib kohviga sõita

Ka auto võib kohviga sõita

 

Kasutatud kohvipulbri saab ümbertöötlemise abil muuta puhtaks ja odavaks biokütuseks. Tegemist ei ole veel kommertskasutuses oleva võimalusega, nii et ärge hakake veel kohvipaksu koguma!

Maailmas juuakse igas sekundis 29 000 tassi kohvi.

900 miljardit tassi

 

Kui mitu tassi kohvi kogu maailmas igal aastal täpselt ära juuakse. Vastus - 2,5 miljardit tassi päevas või 29 000 tassi sekundis.

Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Kohviubadel on 800 maitseomadust

Rohkem maitseid ja aroome kui veinil

 

Kohviubadel on tohutult palju, 800 maitseomadust, mida me oma meeltega tuvastada suudame. Võrdluseks - venil on neid "vaid" 400. Võimalikult paljude maitsenüansside esiletoomine tooretest rohelistest ubadest sõltub erinevatest röstimistehnoloogiatest. Ja lemmikkohvi leidmine on pisut nagu veini degusteerimine.

Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.
Mida kauem kohviuba röstitakse – ja mida tumedamaks see muutub – seda rohkem kofeiini aurustub.

Kohv

Terminoloogia

Arabica
Arabica kohvioad
Maailma kõige lemmikum kohviuba. See kõikjal Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, Aafrika idarannikul ja mõnel pool Aasias kasvatatav kohviliik vajab erilisi pinnasetingimusi, kõrget kasvukohta (600-2000 meetrit üle merepinna) ning täpselt õiget soojuse ja niiskuse tasakaalu.
Barista
Kohvi valmistav barista
Mõiste, mis tähistab inimest, kes on spetsiaalselt koolitatud valmistama ja serveerima erinevat tüüpi kohvijooke. Mõiste pärineb itaaliakeelsest vastest sõnale baarimees.
Bird-Friendly
Sertifikaat, mis garanteerib, et kohv on kasvatatud varjulises paigas, troopilise vihmametsa looduslikult varjulises osas. Sertifikaadi abil kaitstakse vihmametsi raie eest, mida teostatakse päikese käes kuivatatava kohvi kasvatamiseks ja millega toetatakse vaid väga üksikuid linnuliike.
Bukett
Bukett
Värskelt valmistatud kohvi lõhn, aroom ja järelmaitse.
Kohvimari
Kohvimari
Kohvitaime küps vili. Viljast eemaldatud seemnetest saavad rohelised kohvioad.
Kofeiinivaba
Kofeiinivaba
Kohvi, millest on eemaldatud vähemalt 97% looduslikult esinevast kofeiinist, nimetatakse kofeiinivabaks kohviks. Rohelistest (röstimata) kohviubadest eraldatakse mõõdukalt stimuleeriva toimega aine. Ehkki meetodeid on erinevaid, kasutatakse kõigi puhul vett.
Tilkemeetod
Tilkemeetod
Tilkemeetod, mida tuntakse ka filtermeetodi nime all, on meetod, kus kuum vesi valatakse filtris oleva jahvatatud kohvi peale. Kohv voolab seejärel läbi filtri tilkhaaval, gravitatsioonijõu mõjul, kannu või tassi.
Kuivatamisprotsess
Kohvi kuivatamise protsess
Kohvimarjade kuivatamiseks kasutatav meetod; marjad kuivatatakse kas päikese käes või mehaanilises kuivatis. Kohvioalt eemaldatakse seejärel käsitsi või masinaga kõva ja kortsus kest.
Valmistamine
Kohvi valmistamine
Just nii palju kohvi veega keetmise ajal eraldubki. Optimaalne kohvi keetmine sõltub erinevatest teguritest, nagu näiteks kestus, temperatuur ja jahavatusaste. Kohv, mida on liiga vähe keedetud, võib maitsta hapult, ülekeedetud kohv seevastu võib olla mõru.
Õiglane kaubandus
Fair Trade sertifikaadiga kohv on osa ühiskondlikust liikumisest, mille eesmärk on suurendada kogu maailmas, eeskätt arengumaades, väiketalunike sissetulekuid ja parandada nende elustandardit. Samuti propageeritakse sertifikaadiga jätkusuutlikkust ja aidatakse kaitsta keskkonda.
Mocha
Mocha oad
Mocha on Jeemenist pärit Coffea Arabica taime kvaliteetuba. Nimi tuleneb Mocha sadamalinnast, mis oli 15.-19. sajandil õilmitsev kohvieksportimise linn. Mochat ei tohi segi ajada šokolaadimaitselise kohviga, mida tuntakse samuti Mocha nime all.
Orgaaniline
Orgaanilised kohvioad
Mahesertifikaat tagab, et kohv ei ole puutunud kokku herbitsiidide, pestitsiidide, insektitsiidide ja kommertseesmärgil toodetud väetistega.
Pannarello
Panarello
Auruotsak, mida kasutatakse piima vahustamiseks.
Pärluba
Pärload
Tavaliselt on igas kohvimarjas kaks uba. Aeg-ajalt tuleb aga ette, et marjas on vaid üks uba. Selliseid ube nimetatakse pärlubadeks. Need peene ja tugeva aroomiga oad eraldatakse saagi koristamisel sageli ülejäänutest ja neid müüakse kõrgema hinnaga.
Filtrihoidja (portafilter)
Kohvi filtrihoidja (portafilter)
Espressomasina osa, milles on filternõu jahvatatud kohvi hoidmiseks keetmise ajal.
Viljaliha eemaldamine
Kohviubadelt viljaliha eemaldamine
Viljaliha ja kohvimarja kesta eemaldamine kohvioa kättesaamiseks märgmeetodiga - vahetult pärast kohvimarjade korjamist.
Rainforest Alliance
Rahvusvaheline mittetulundusorganisatsioon, mille eesmärk on kaitsta bioloogilist mitmekesisust ja tagada elu jätkusuutlikkus. Organisatsiooni märgist kandev kohv on pärit - või sisaldab komponente, mis pärinevad - Rainforest Alliance'i sertifikaadiga põllumajandusettevõtetest või metsadest. Selliselt märgistatud kohv on tuntud ka kui varjus kasvatatav kohv, erinedes päikese käes kasvatatud kohvist, millega kaasneb metsade langetamine, ning mis ei toeta seetõttu loodushoidu.
Robusta
Robusta kohvioad
Kohviliik, mida saadakse Coffea Canephora taimelt. Enamasti Aafrika ja Kagu-Aasia troopilistes piirkondades kasvatatav kohvitaim kasvab kõige meelsamini ligikaudu 650 kõrgusel merepinnast ja temperatuurivahemikus 24-29º C.
Tamper
Kohvi tamper
Väike uhmrilaadne seade jahvatatud kohvi pressimiseks (kompaktsemaks muutmiseks) espressomasina käpas. Tänu sellele suunatakse kuum vesi läbi kohvi ühtlaselt, mis tagab optimaalse kohvi valmistamise.
Türgi kohv
Türgi kohv
Tugeva aroomi ja maitsega filtreerimata kohvi valmistamise meetod. Peeneks jahvatatud kohvi keedetakse nn cezve keedunõus, mis on täidetud veega ja millele tavaliselt lisatakse suhkrut. Seejärel valatakse kohv väikestesse tassidesse ja kohvipurul lastakse enne joomist settida.
Märgmeetod
Kohvimarjade märgtöötlemine
Meetod, mille puhul viljaliha eraldamise masinad eraldavad seemned kohvimarjade viljalihast. Protsessi lihtsustamiseks leotatakse marju kõigepealt vees. Kohviube kuivatatakse seejärel päikese käes või mehaanilistes kuivatites.