Maailma kõige lemmikum kohviuba. See kõikjal Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, Aafrika idarannikul ja mõnel pool Aasias kasvatatav kohviliik vajab erilisi pinnasetingimusi, kõrget kasvukohta (600-2000 meetrit üle merepinna) ning täpselt õiget soojuse ja niiskuse tasakaalu.
Mõiste, mis tähistab inimest, kes on spetsiaalselt koolitatud valmistama ja serveerima erinevat tüüpi kohvijooke. Mõiste pärineb itaaliakeelsest vastest sõnale baarimees.
Sertifikaat, mis garanteerib, et kohv on kasvatatud varjulises paigas, troopilise vihmametsa looduslikult varjulises osas. Sertifikaadi abil kaitstakse vihmametsi raie eest, mida teostatakse päikese käes kuivatatava kohvi kasvatamiseks ja millega toetatakse vaid väga üksikuid linnuliike.
Värskelt valmistatud kohvi lõhn, aroom ja järelmaitse.
Kohvitaime küps vili. Viljast eemaldatud seemnetest saavad rohelised kohvioad.
Kohvi, millest on eemaldatud vähemalt 97% looduslikult esinevast kofeiinist, nimetatakse kofeiinivabaks kohviks. Rohelistest (röstimata) kohviubadest eraldatakse mõõdukalt stimuleeriva toimega aine. Ehkki meetodeid on erinevaid, kasutatakse kõigi puhul vett.
Tilkemeetod, mida tuntakse ka filtermeetodi nime all, on meetod, kus kuum vesi valatakse filtris oleva jahvatatud kohvi peale. Kohv voolab seejärel läbi filtri tilkhaaval, gravitatsioonijõu mõjul, kannu või tassi.
Kohvimarjade kuivatamiseks kasutatav meetod; marjad kuivatatakse kas päikese käes või mehaanilises kuivatis. Kohvioalt eemaldatakse seejärel käsitsi või masinaga kõva ja kortsus kest.
Just nii palju kohvi veega keetmise ajal eraldubki. Optimaalne kohvi keetmine sõltub erinevatest teguritest, nagu näiteks kestus, temperatuur ja jahavatusaste. Kohv, mida on liiga vähe keedetud, võib maitsta hapult, ülekeedetud kohv seevastu võib olla mõru.
Fair Trade sertifikaadiga kohv on osa ühiskondlikust liikumisest, mille eesmärk on suurendada kogu maailmas, eeskätt arengumaades, väiketalunike sissetulekuid ja parandada nende elustandardit. Samuti propageeritakse sertifikaadiga jätkusuutlikkust ja aidatakse kaitsta keskkonda.
Mocha on Jeemenist pärit Coffea Arabica taime kvaliteetuba. Nimi tuleneb Mocha sadamalinnast, mis oli 15.-19. sajandil õilmitsev kohvieksportimise linn. Mochat ei tohi segi ajada šokolaadimaitselise kohviga, mida tuntakse samuti Mocha nime all.
Mahesertifikaat tagab, et kohv ei ole puutunud kokku herbitsiidide, pestitsiidide, insektitsiidide ja kommertseesmärgil toodetud väetistega.
Auruotsak, mida kasutatakse piima vahustamiseks.
Tavaliselt on igas kohvimarjas kaks uba. Aeg-ajalt tuleb aga ette, et marjas on vaid üks uba. Selliseid ube nimetatakse pärlubadeks. Need peene ja tugeva aroomiga oad eraldatakse saagi koristamisel sageli ülejäänutest ja neid müüakse kõrgema hinnaga.
Espressomasina osa, milles on filternõu jahvatatud kohvi hoidmiseks keetmise ajal.
Viljaliha ja kohvimarja kesta eemaldamine kohvioa kättesaamiseks märgmeetodiga - vahetult pärast kohvimarjade korjamist.
Rahvusvaheline mittetulundusorganisatsioon, mille eesmärk on kaitsta bioloogilist mitmekesisust ja tagada elu jätkusuutlikkus. Organisatsiooni märgist kandev kohv on pärit - või sisaldab komponente, mis pärinevad - Rainforest Alliance'i sertifikaadiga põllumajandusettevõtetest või metsadest. Selliselt märgistatud kohv on tuntud ka kui varjus kasvatatav kohv, erinedes päikese käes kasvatatud kohvist, millega kaasneb metsade langetamine, ning mis ei toeta seetõttu loodushoidu.
Kohviliik, mida saadakse Coffea Canephora taimelt. Enamasti Aafrika ja Kagu-Aasia troopilistes piirkondades kasvatatav kohvitaim kasvab kõige meelsamini ligikaudu 650 kõrgusel merepinnast ja temperatuurivahemikus 24-29º C.
Väike uhmrilaadne seade jahvatatud kohvi pressimiseks (kompaktsemaks muutmiseks) espressomasina käpas. Tänu sellele suunatakse kuum vesi läbi kohvi ühtlaselt, mis tagab optimaalse kohvi valmistamise.
Tugeva aroomi ja maitsega filtreerimata kohvi valmistamise meetod. Peeneks jahvatatud kohvi keedetakse nn cezve keedunõus, mis on täidetud veega ja millele tavaliselt lisatakse suhkrut. Seejärel valatakse kohv väikestesse tassidesse ja kohvipurul lastakse enne joomist settida.
Meetod, mille puhul viljaliha eraldamise masinad eraldavad seemned kohvimarjade viljalihast. Protsessi lihtsustamiseks leotatakse marju kõigepealt vees. Kohviube kuivatatakse seejärel päikese käes või mehaanilistes kuivatites.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit a Philips global content page
Continue