Kā tiek pārnesti vīrusi

Kuidas viirused levivad?


On 6 peamist levikuteed, mida mööda viirus saab edasi kanduda.

Otsene kokkupuude

 

Inimkontaktid, nagu kallistamine, suudlemine ja kätlemine. Kui teate, et olete haige, siis selliste kokkupuudete vältimine vähendab oluliselt võimalust, et viirus teistele levib.

Viiruste levik

Kaudne kokkupuude

 

Sellega on tegemist siis, kui kokkupuude toimub mitte otsesel viisil, näiteks söögiriistade jagamisel, ukselingi või saastunud veekraani avamisel jne.

Viiruste levik

Hingamisteede piisad ja aerosoolid

 

Köhimine, aevastamine, isegi laulmine on kõik viisid, kuidas hingamisteede piisad ja aerosoolid õhku sisenevad. WHO (Maailma Terviseorganisatsiooni) andmetel on sellised piisad suuremad (> 5–10 μm) [4] ja vajavad seetõttu edasikandmiseks lähedust.

 

Aerosoolid on sisuliselt piiskade tuumad – pisikesed osakesed, mis võivad õhus viibida minutitest kuni tundideni, st piisavalt kaua, et neid sisse hingata.

Viiruseosakeste levimine

Vere kaudu levivad viirused

 

Vere kaudu levivate viiruste hulka kuuluvad B-hepatiit, C-hepatiit ja HIV. Viiruse edasikandumine toimub kokkupuutel nakatunud inimese verega.

Viiruste levik

Vektorputukate kaudu levivad viirused

 

Malaaria on kõige paremini teadaolev vektorputukate kaudu leviva viiruse näide. Neid mõnikord surmaga lõppevad nakkuseid antakse edasi saastunud lülijalgsete liikide, näiteks sääskede, puukide ja kõrbesääskede hammustuse kaudu.

Viiruste levik

Fekaal-oraalselt levivad viirused

 

Sellega on tegemist siis, kui inimene juhtub mingil viisil saastunud väljaheidet alla neelama. Jällegi on see ülekanne kõige tõenäolisem ebapiisava kätepesu ja kaudse kokkupuute tõttu – tualettpoti loputamine ühistes vannitubades ja halb hügieen toidukäitlemisettevõtetes.

Viiruste levik

Allikad

 

[4] Pasaules Veselības organizācija. Infekciju novēršana un epidēmijas un pandēmijas potenciāla elpceļu infekciju kontrole veselības aprūpē. Pasaules Veselības organizācija, 2014.

[7a] Baron, Paul. “Gaisa pārnēsātu daļiņu (aerosolveidā) rašanās un uzvedība.” CDC, 2010. https://www.cdc. gov/niosh/topics/aerosols/pdfs/aerosol_101.pdf

[7b] Tellier R. A tipa gripas vīrusa pārnešana aerosolveidā. Jaunās infekciju slimības. 2006; 12(11):1657-1662. doi:10.3201/eid1211.060426

Parimad lahendused teie koju

Õhupuhastajad
 
 

Philipsi õhupuhastajad eemaldavad viirused, bakterid ja allergeenid ning leevedavad allergia sümptomeid.

Kaks-ühes õhupuhastajad ja õhuniisutajad
 

Kas olete mures enda kodu õhukvaliteedi pärast? Kaks-ühes õhupuhastajad ja õhuniisutajad eemaldavad allergeenid ja tagavad optimaalse niiskustaseme.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Meie saiti saab kõige paremini vaadata Microsoft Edge, Google Chrome või Firefox uusima versiooniga.